Satul Valea Lunga , sat izolat, aşezat la distanta de 7 km de reşedinţa comunei si la 4 km de municipiul Iaşi, lângă lacul de acumulare Chirița , care este alimentat de trei pârâiașe: Chirița, Șapte Oameni și Valea Lungă. Are o suprafaţa de 62 ha intravilan cu 110 gospodarii si 281 locuitori.
În Valea Lungă se găsește o rezervație naturală de tip floristic. Ocupă o suprafață totală de 0,20 hectare și a fost inființată pentru a proteja o leguminoasă rară, sub formă de tufă, cu flori galbene, denumită stiințific Caragana frutex. Aceasta a fost semnalată pentru prima dată în această stațiune în anul 1863 de către Joseph Szabo. Specia este raspandită din Siberia până în Moldova unde intâlnim printre cele mai vestice statiuni. Rezervatia Naturală Valea Lungă este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Moldova.
Prima biserică in satul Valea Lungă, cu hramul Sf. M. Mc. Gheorghe s-a zidit de enoriași in 1900, din vălătuci și chirpici. Aceasta s-a dărâmat și tot enoriașii satului au refăcut în 1902 din piatra si caramida o altă biserică. În anul 1927 biserica a fost pictată și s-a cumpărat catapeteasma prezentă de la altă biserică.
Catapeteama cu cadrul din lemn înflorit, ar fi de dinainte de 1800, însă nu sunt date concrete. O mentiune ar fi pe icoana Maicii Domnului unde apare anul 1831. Catapeteasma are brâie simple iar ramele icoanelor sunt sculptate. Pictura în ulei a icoanelor este de structură Renaștere și cu valoare artistică. Această catapeteasmă a fost refăcută cu cheltuiala ctitorului Ocă Ioan din satul Orzeni, comuna Holboca.
Dintre binefăcătorii bisericii avem pe Nică Ștefan din Iași, care a donat un rând de veșminte, un rând de sfinte vase, o icoană de argint și o evanghelie legată în metal.
Biserica este construită în formă dreptunghiulară, cu absida altarului semicirculară și este așezată în partea de răsărit a satului.
Biserica se compune din altar, naos și pronaos. Plafonul (cerul) este în formă de semicerc. Pictura s-a degradat și în anul 1963, când s-a făcut reparație generală, a fost acoperită de tencuială. Între anii 2001-2002, cu sprijinul domnului ing. Culească Constantin, a enoriașilor credincioși și a altor binefăcători s-a facut o renovare iar pictura a fost executată în tehnica fresco de pictorul Boartu Victor in anul 2002, paroh fiind Pr. Țibulcă Ioan.
În data de 25 noiembrie 2012 a fost instalat ca paroh pr. Emilian Timofte.